14.12.2022

Pozdravni nagovor predsednice!

Spoštovane članice, spoštovani člani in prijatelji Lion kluba Ljubljana Barje! Ob sedanjem prazničnem času in zaključku koledarskega le...

Spoštovane članice, spoštovani člani in prijatelji Lion kluba Ljubljana Barje!

Ob sedanjem prazničnem času in zaključku koledarskega leta in polovici lionističnega vedno naredimo pogled nazaj. Prav tako se tudi vprašamo, zakaj sem članica, član velike slovenske in svetovne lionistične družine. Odgovor, ki se vsakomur ponudi sam po sebi je, da pomagamo. V našem okolju in v svetu je še mnogo revščine, socialne neenakosti, ki je niti bogate države ne morejo odpraviti, kaj šele najrevnejše. Poleg velikih naravnih nesreč, potresov, poplav, požarov, lakote, nas v Evropi neposredno prizadeva vojna v Ukrajini. Pestila nas je epidemija s korona virusom, ki nam je v veliki meri onemogočila naša druženja. Zato vidim v lionizmu možnost pokazati svojo plemenitost in posluh za sočloveka. Tudi v neposredni okolici, pomagati ljudem v stiski, zlasti otrokom, mladim, starejšim, slepim in slabovidnim, kar je tudi osnovno vodilo naše humanitarne organizacije.

Spominjam se našega hitrega poletnega odziva ob požaru na Krasu, ko smo namenili pomoč gasilcem, ki so požrtvovalno gasili in reševali ljudi, živali, nepremičnine in naravo.

V tem letu smo imeli kar nekaj predstavitev: s področja pomoči humanitarnim organizacijam v Ljubljani, etičnih načel lionizma, o krajinski arhitekturi in urejanju javnih in zasebnih odprtih površin. Donirali smo kar nekaterim humanitarnim organizacijam in pomoči potrebnih, Posebni osnovni šoli v Rojah pri Domžalah, družini v Prekmurju, ki jim je pogorela domačija, Zavodu za vzgojo in izobraževanje Logatec, beguncu iz Sirije, beguncem iz Ukrajine, Vivinemu skladu, Centru IRIS - Centra za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana, Društvu Junaki 3. nadstropja.

Že od začetka delovanja kluba – od leta 2003 – je naše geslo za delovanje »POVEZUJMO GENERACIJE«, pomoč slepim in slabovidnim – osnovno načelo lionizma povsod v svetu. Naše vodilo bo še naprej pomagati najšibkejšim in prepoznava konkretnih posameznikov v našem okolju, ki jim lahko neposredno pomagamo. Vključili se bomo v akcijo Plakat miru, katerega letošnja tema je »Naj te vodi sočutje«.

Vesela sem, da so nas člani in članice nekdanjega LK Ljubljana Trnovski zvon izbrali in postali naši člani, ko so razpustili klub. V klubu smo se zavzeli, da bomo nadaljevali njihovo, pred 10 leti začeto akcijo, zbiranja rabljenih očal.

Prav tako bomo nadaljevali:

  • sodelovanje s klubi v coni in regiji ter v okviru dejavnosti distrikta 129.
  • sodelovanje pri akciji »Tečem, da pomagam«, »Viški hrane«, ipd..
  • zbiranje finančnih sredstev z dobrodelnimi akcijami
  • tematska izobraževalna srečanja na razne teme; kot npr.: medčloveški odnosi, sistemski pristopi v podjetju in družini
  • z mednarodnimi izmenjavami mladih,
  • sodelovanje z ljubljanskimi centri aktivnosti starejših in ljubljanskimi domovi strešjih občanov.

Vabim vas na novoletno dobrodelno stojnico na Prešernovem trgu v Ljubljani, ki jo organizira naš klub v torek, 20. decembra 2022, med 16. in 19. uro. Ob druženju, toplem čaju in kuhanem vinu bomo predstavili obiskovalcem naše dejavnosti. Zbirali bomo rabljena očala, namenjena manj razvitim državam sveta. Vabimo vas, da jih prinesete k naši stojnici zraven Prešernovega spomenika. Veseli bomo tudi vaše simbolične donacije, ki bo namenjena pomoči potrebnim. Bodite z nami in doživite praznični december v slovenski prestolnici.

Vam, vašim družinam in najbližjim, želim vesele božične in novoletne praznike ter zadovoljno, uspešno in srečno 2023.

Saša Dragar Milanovič

predsednica LK Ljubljana Barje 2022 - 2023