18.04.2023

Zbiranje rabljenih navadnih in sončnih očal z dioptrijo

Zbiranje rabljenih navadnih in sončnih očal z dioptrijo– že enajsto leto zapored Tudi letos je potekala vseslovenska Lions akcija zbiranja rabl...

Zbiranje rabljenih navadnih in sončnih očal z dioptrijo– že enajsto leto zapored

Tudi letos je potekala vseslovenska Lions akcija zbiranja rabljenih dioptričnih navadnih ali sončnih dioptričniih očal, ki so namenjena končnim uporabnikom, slabovidnim otrokom in odraslim v gospodarsko manj razvitih državah sveta. Akcijo koordinira naš klub Lions klub Ljubljana Barje, ki je to tradicijo prevzel od LK Ljubljana Trnovski zvon. Že od začetka je v akcijo vključeno podjetje Hofer trgovina d.o.o. Ambasador letošnje akcije je Tomaž Mihelič, novinar in pevec skupine Sestre.

V času od 15. 4. 2023 do 13. 5. 2023 lahko kupci očala oddajo v vseh Hofer trgovinah v Sloveniji. V tem času vabimo, da se pridružijo akcij zbiranja očal tudi drugi slovenski Lions klubi. Očala klubi običajno zbirajo npr. v optikah, vrtcih, šolah, domovih za starejše, knjižnicah, zdravstvenih domovih itd.

Zbrana očala, ki jih zberemo v svojem lokalnem okolju, lahko vsak klub odda med 15. 4. 2023 in 13. 5. 2023 v najbližjem Hoferju, kjer so o potencialnih dostavah klubov obveščeni. Zbrana očala se zapakira v škatlo, zapre, označi s priloženim dokumentom ter odda prodajnemu osebju Hofer trgovine.

 

 

Člani Lions kluba Ljubljana Barje bomo skupaj s sodelavkami in sodelavci Hoferja vsa zbrana očala 25. maja 2023 v Hoferjevem centralnem skladišču v Lukovici najprej pregledali in primerno razvrstili, nato pa jih poslali v francoski zbirni center Lions klubov Francije Medico v mestu Le Havre, kjer jih dodatno pregledajo, očistijo in označijo z ustreznimi optičnimi parametri, da so primerna za nadaljnjo uporabo in razdelitev. 

Slovenski Lions klubi, kupci v trgovinah Hoferja in drugi posamezniki ter organizacije smo v enajstih letih, odkar poteka akcija, zbrali že več kot 109.000 očal. V državah, ki sodelujejo v akciji, pa se vsako leto zbere skupno okoli 3 milijone očal, ki nato olajšajo življenje nekomu v manj razvitih državah sveta, ki si okulistične oskrbe ne more privoščiti.

Začetek že 11. akcije zbiranja rabljenih očal so pri HOFERju obeležili z donacijo 1.000 evrov Centru IRIS, ki pod isto streho izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo.

V našem klubu  usklajujeta letošnjo akcijo naša sočlanica Damjana Pangerčič, e-pošta: damjana.pangercic@gmail.com in GSM 041 972893 (april 2023) in v maju sočlan Tadej Černivec, cernivec.tadej@iprc.si in GSM 031 496 522.